Gezond gebit voor jong en oud

Als ouder wil je dat je kind een goed gezond gebit heeft. Dit gaat helaas niet vanzelf. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de kwaliteit van het kindergebit achteruit gaat. Kinderen hebben steeds vaker gaatjes. Veel van deze gaatjes worden niet (op tijd) gevuld omdat de kinderen niet meer met de gebruikelijke halfjaarlijkse regelmaat naar de tandarts gaan. Kinderen snoepen, snacken ,eten en drinken steeds suiker- en zuurrijke spijzen en dranken.

Uw tandarts en zijn team kunnen u en uw kind helpen met het aanleren van de juiste voedingsgewoonten en onderhoud van het gebit.

Controle voor kinderen vanaf 2 jaar

Binnen onze praktijk raden wij aan om de kinderen vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met ons team en de tandartspraktijk. Neem uw kinderen vanaf 2 jaar mee voor halfjaarlijkse controle om ze zo te laten wennen. Spelenderwijs maken we ze vertrouwd met het in de mond kijken, en ons werk.

Voorbereiding op bezoek

U kunt de kinderen het beste voorbereiden door te vertellen wat de tandarts gaat doen. Vertel wat er wel gaat gebeuren en laat weg wat er (nog) niet gebeurt. Wanneer het kind u vragen stelt, waarop u het antwoord niet weet, stel dan voor om dat samen aan ons te vragen. Ook kunt u in de bibliotheek of op het internet handige informatie vinden.

Tandenpoetsen

Er zijn vele tips voor het poetsen van de tanden. Hieronder volgen er enkele :

  1. Twee maal per dag minimaal twee minuten poetsen helpt de conditie van het gebit op peil te houden; zing hier bijvoorbeeld een leuk liedje bij.
  2. Poets eerst de binnenkant van het gebit, dan de buitenkant. Sluit af met de bovenkant van de kiezen. Houd hiervoor een vaste volgorde aan.
  3. Ga twee keer per jaar naar de tandarts voor controle.
  4. Neem max. drie maaltijden en vier tussendoortjes per dag (zeven eet en/of drinkmomenten). De suikers die in voeding zitten worden omgezet in zuren die het gebit aantasten.
  5. Vervang de tandenborstel elke drie maanden.

Kinderen hebben goede begeleiding nodig bij het poetsen. Laat ze een keer per dag zelf poetsen en poets de tweede keer samen met ze, en poets ook na. Dit geldt voor kinderen tot tien jaar of soms langer.

Poetsles

Goed poetsen is de basis voor een goede mondgezondheid en het voorkomen van gaatjes. Wilt u weten of uw kind goed poetst? Bespreek het met tandarts Leusink tijdens de controle. Misschien is een poetsles wel geadviseerd.

Onze poetsles is een individuele poetsinstructie waarin kinderen adviezen krijgen voor een goede mondhygiĆ«ne. De assistentes leggen eerst uit waarom het zo belangrijk is goed te poetsen. Daarna kijken ze specifiek hoe het kind poetst en geven aan de hand daarvan tips en instructies op welke plekken beter te letten doormiddel van de 3B's: binnenkant, buiyenkant en bovenkant.

Na afloop krijgen de kinderen een leuke zandloper en 'plakverklikkers' mee om thuis verder te gaan oefenen. De plakverklikkers kleuren na het poetsen de plekken waar nog tandplak zit zodat duidelijk te zien is waar nog niet goed gepoetst wordt. Na een maand komen ze terug voor de poetscontrole om te kijken hoe het gaat.

Poetsinstructies wordt net als andere preventieve behandelingen voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed binnen de basisverzekering.

Verdere informatie

Het Ivorenkruis heeft verschillende informatiefolders samengesteld over het verzorgen van het gebit van kinderen.